Als bedrijf zijnde creëer je waarde voor de maatschappij, je klanten en jezelf. Dit concept noemen we meervoudige waardecreatie. Bij deze creatie van waarde komen er veel verschillende dingen bij kijken. Een van die dingen is duurzaamheid. Duurzaamheid is een erg belangrijk onderdeel van de waardecreatie van een bedrijf. Het geeft namelijk een teken wat voor bedrijf jij bent. Door het verslechteren van onze aarde is het in deze tijden erg belangrijk om duurzaam te blijven en geen onnodige energie te verspillen.
Als we kijken naar de meervoudige waardecreatie van Junea en hoe duurzaam Junea is, zien we dat Junea veel brandstof gebruikt aan het rijden naar locaties om machines te bezorgen, storingen te verhelpen en pakketten te bezorgen.
Maar hoe nu verder? Na enige tijd hebben gewerkt bij Junea, heb ik een goed beeld gekregen van Junea met duurzaamheid. Op de gebieden waar Junea veel energie aan verspilt kan er zeker bespaard worden. Zo kun je dingen steeds meer op afstand doen, zoals eventuele storingen verhelpen en pakketten bezorgen.
Advies duurzaamheid voor bedrijven
Dit is te realiseren door optimalisaties door te voeren. Mijn eerste advies van duurzaamheid is om een optimalisatie door te voeren wat betreft de routes. Junea plant nu dagelijks plaatsingen, bezoeken en bezorgingen in maar is nog niet actief bezig met het combineren van deze dingen op dagbasis. Zo kun je een optimalisatie doorvoeren in het systeem die ze gebruiken om de bezigheden in te plannen, dat je op een grote kaart in Nederland kan zien waar alle vendingmachines staan en dat als je een route stippelt, het programma laat zien waar dicht bij de route andere storingen zijn. Zo kun je 5 minuten afwijken van de snelste route en gelijk een storing verhelpen, in plaats van een hele andere dag naar deze storing rijden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vooral veel brandstof.
Mijn tweede advies van duurzaamheid is om te overstappen naar elektrische of hybride voertuigen voor de bezorgers en om ook de medewerkers aan te sporen om deze overstap te maken of met de trein te komen. De overstap naar elektrische auto’s verlaagt drastisch de CO2-uitstoot, en dit kan ook op lange termijn economisch voordelig zijn door lagere operationele kosten. Door middel van de medewerkers te stimuleren om ook deze overstap te maken, of met de trein te gaan wat 15 minuten lopen is naar kantoor, zorg je voor nog minder CO2-uitstoot en bevorder je de sociale betrokkenheid in het team.
Met deze stappen vermindert Junea hun energiegebruik en blijven ze, door meervoudige waardecreatie, op een groeiende wereld een groeiend bedrijf met veel potentie voor de toekomst.